המרצה כאוצר (Curator) – מנוע צמיחה ללמידה דיגיטלית באקדמיה

כמו ה"אוצר" במוזאון כך גם מתכנן הלמידה בוחר תכנים קיימים ממקור אחד או יותר אשר משרתים את השגת המטרה הלימודית שהגדיר. באמצעות תכנים אלו יחד עם תכנים נוספים נבנה מסלול למידה דיגיטלית מותאם לקהל היעד הנוכחי.

ד"ר ערן גל

28.12.2021

כמו ה"אוצר" במוזאון, כך גם מתכנן הלמידה בוחר תכנים קיימים ממקור אחד או יותר אשר משרתים את השגת המטרה הלימודית שהגדיר. באמצעות תכנים אלו יחד עם תכנים נוספים נבנה מסלול למידה דיגיטלית מותאם לקהל היעד הנוכחי. בין היתר ניתן להוסיף פתיח, סיכומים, תרגול, הערכה וכן מפגשי למידה נקודתיים הנסמכים על התוכן שהונגש.

השימוש באוצרות כפתרון לצרכי למידה נמצא בהיקף גובר והולך בלמידה ארגונית. 
כך למשל סקר Fosway אשר בחן את אופן הלמידה בארגונים בחודשי הקורונה הראשונים מצא כי רכיב הלמידה השני בשכיחות בתקופה זו מבוסס אוצרות תוכן. 

הסיבה לעליית המגמה הנה הנחת המוצא כי עבור רוב תכני הלמידה, בוודאי תכנים המשותפים לארגונים רבים כמו ניהול או מנהיגות, קיימים עשרות אם לא מאות יח' תוכן מוכנות ונגישות באמצעות הרשת. במקום להיכנס למהלך ארוך ויקר של פיתוח תוכן עצמאית נקרא מתכנן הלמידה ראשית לבחון את הקיים.

בעידן בו הלמידה הדיגיטלית קופצת מספר מדרגות בהיקף ונחיצות באקדמיה, נכון שגם אנחנו, אנשי ההוראה האקדמית, נאמץ מתודולוגיות אוצרות אשר יקנו לנו אפשרות להנגשת מספר רב של מסלולי לימוד איכותיים בזמן קצר יחסית. אנו מוצאים תמיכה לביצוע תהליכים אלו בין היתר בקולות קוראים של המל"ג ביחס לעידוד הלמידה הדיגיטלית באקדמיה בישראל.

איך עושים את זה?

לתהליך אוצרות מספר שלבים מובנים. נכון לקבל החלטה עקרונית ברמת מוסד ואף להציע תמיכה טכנו פדגוגית בשלבי ההתנסות הראשונים. במסגרת החלטות עקרוניות יש לקבוע את מקורות התוכן אליהם נתייחס ולפתור אתגרי זכויות יוצרים בשלב זה. כמו כן נכון להגדיר תמהיל רצוי ברמת המוסד ביחס בין תכנים מפותחים לתכנים מבוססי אוצרות

ברמת המרצה התהליך מתנהל בהתאם לשלבים הבאים:

  1. קביעת מטרות הדרכתיות\פדגוגיות למסלול הלמידה (קורס, רכיב בקורס, מפגש)
  2. קביעת היקף ה"תוכן" הנדרש ברכיב (לו היה מועבר פרונטלית איזה חלק היה מועבר כהרצאה ומה היה תוכנו)
  3. זיהוי מקורות תוכן אפשריים ובחינת ההיצע. חלק זה יכול להיות ארוך במידה ומבצוע עצמאית. נכון בחלק זה להסתייע בקהילה המקומית והעולמית שכן כולנו עוסקים באוצרות כל הזמן בתחומי הדעת הקרובים אלינו.
  4. עריכת מסלול הלמידה הכולל רכיבי אוצרות ורכיבים בפיתוח עצמאי של המרצה
  5. טעינה לפלטפורמת ניהול הלמידה
  6. הרצת פיילוט לבחינת ישימות הפתרון השלם (רק בפעם הראשונה שמבצעים תהליך מסוג זה) 

חשוב לומר, כולנו עוסקים באוצרות כל הזמן. כל אחד מאתנו מכיר קורסי רשת מצוינים, הרצאות והקלטות כנסים בהם אנו עושים שימוש עצמאי ללמידה. התהליך שלנו מתחיל כאן. בשיתוף במקורות הלמידה האישיים ושיתוף בין חברי הפקולטה ומרצים בתחומי דעת דומים ובכלל.

כדי לענות על הדרישה ההולכת וגוברת ללמידה דיגיטלית נהייה חייבים לאמץ גם תהליכי אוצרות. נשמח לעשות אתכם את הצעדים הראשונים בתהליך. 

ד"ר ערן גל

28.12.2021

הצטרפו לניוזלטר שלנו!

היו הראשונים לדעת על ה-MEETUP הבא, על פריטים חדשים שנוספו למרכז הידע, ותיהנו מתוכן איכותי שמגיע עד אליכם.

Call Now Button